Test produktu: použití pásů TRX - pohled zblízka

Tento populární nástroj vyvinul člen elitní jednotky amerického námořnictva Randy Hetrick. Prototyp vytvořil pomocí pásu Jiu Jitsu a padákového popruhu v roce 1997. Popruh zavěsil do dveří a začal cvičit s využitím vlastní tělesné hmotnosti. V roce 2001 ukončil službu u námořnictva a založil fitness společnost; tak se TRX pásy a s ním související cvičení rychle rozšířily ve světě sportu.

TRX je zkratkou Total Resistance eXercises, což je taková tréninková forma, kde vaše svaly pracují proti nějakému odporu. Odporem mohou být ruční činky, gumový pás nebo v tomto případě vlastní hmotnost těla působící jako činka.

,,Cvičit pouze s využitím vlastní hmotnosti?" - můžeme se ptát jako začátečníci. Ano, a navíc velmi efektivně, protože nestabilní podpora zvyšuje zatížení našich svalů v důsledku nuceného vyvažování - trup a jiné stabilizační svaly tak neustále pracují. TRX popruh je jedním ze základních nástrojů funkčního tréninku, který umožňuje posílení vzájemně propojených svalových řetězců.

Během tréninku je zapojováno hluboké svalstvo, které pracuje se soudržnou silou; jde o stabilizační spolupráci, kde klouby zůstávají nezatíženy.

Cvičení s TRX popruhy může být velkou výzvou, která cvičence s menší výdrží může snadno odradit. Rozumným používáním tohoto náčiní však můžeme dosáhnout úžasného a velkolepého pokroku v relativně krátkém časovém období. Dokážeme si jím vytvořit přirozenou a zdravou fyzičku. Používat ho může prakticky kdokoliv bez ohledu na úroveň fyzické připravenosti. Je to užitečný nástroj na rehabilitaci, vhodný je i na spalování tuků a budování svalové hmoty.

Zavěšení a stabilní uchycení TRX závěsného systému nám umožňuje provádět cvičení v jiném než vodorovném úhlu, takže intenzita cvičení je dána úhlem, který svírá naše tělo s vodorovnou plochou, resp. je dána vytvořenou stabilitou. Změnou směru vydávání energie (polohy těla) měníme obtížnost cvičení. Pokud nám například dělají potíže klasické ,,kliky", na TRX pásech prostě nastavíme úhel, při kterém dokážeme vynaložit potřebnou sílu na zvládnutí cviku. V opačném případě, pokud nám nedělají žádný problém klasické ,,sedy-lehy", můžeme cvičení zintenzivnit zvednutím nohou.

TRX formuje celé tělo. Posílením core svalů přispívá ke správnému držení těla, zlepšuje vědomí vlastního tělesného já a dělá týdenní tréninkový plán variabilnějším.

Několik dobrých rad k používání TRX pásů

  • Na začátku cvičte pod dozorem zkušeného trenéra.
  • Dejte si záležet na precizním provádění cviků v zájmu ochrany vašeho zdraví.
  • Pokud nejste moc trénovaní, prvních několik cvičení proveďte pouze zlehka.
  • V případě domácího použití používejte zakoupené TRX popruhy podle bezpečnostních pokynů.
  • Důkladně zvažte místo upevnění a zavěšení TRX pásů.

Závěsný posilovací systém v nabídce Fabulo vysoce převyšuje jiný podobný produkt na trhu. Karabinky popruhů se dokonale a bezpečně uzamykají. Kvalita materiálů a zpracování, stejně tak i jeho tloušťka a šířka, je bezchybná.

Mindennapi torna - Avatar

Autor:
Vera Vörös, fyzioterapeut