Chraňme si oči, jsou oknem do duše

Všichni známe důležitost a výhody pravidelného pohybu, který se většina z nás pro dobrou kondici a zdraví snaží zajistit. Jenže naše tělo má i svaly, na které vůbec nemyslíme, ačkoliv mají tak důležitou funkci, jako dobře známé bicepsy.

Jedním z nejdůležitějších smyslů je zrak, protože mozek díky němu získává obrovské množství informací. V současné době díky vymoženostem techniky jsou naše oči vystaveny mnohem větší zátěži - myslím, že většina z nás to zkusila na vlastní kůži a zjistila, že po pravidelném a několikahodinovém používání počítače nebo smartphonu se po určité době náš zrak zhoršil.

Kromě vnitřní podpory naštěstí máme i jiné řešení na tento problém: svaly našich očí se pravidelným pohybem dají posílit stejně jako ostatní svaly našeho těla. Výbornou pomůckou na to je děrovaný trenér očí. Trenér očí vypadá jako brýle, jenže místo skla je vybaven plastovou výplní, která je přesně a cíleně perforovaná drobnými otvory. Při používání brýlí se naše oči snaží přizpůsobit novým podmínkám viditelnosti, proto - jak se přes drobné dírky snaží získat co nejvíce informací - provádějí pravidelný, drobný pohyb, kterým posilují oční svaly. Při pravidelném a dlouhodobém používání se naše oči mohou posílit do takové míry, že můžeme dosáhnout zlepšení zraku i o několik dioptrií.

Pravidelné používání zdůrazňujeme několikrát, protože výsledků se ve skutečnosti může dosáhnout pouze pravidelným používáním. Ze začátku se mají používat 15 minut denně a po několika týdnech tuto dobu můžete zvýšit, maximální doporučená doba užívání jsou 2 hodiny. A kdy můžeme brýle používat? Kdykoliv při běžných činnostech, kdy jsou naše oči vystaveny zvýšené námaze, jako např. čtení, používání PC, či sledování televize. Pro dosažení co nejlepších účinků je používejme i při sledování nejen blízkých, ale i vzdálenějších předmětů. Zde je však důležité poznamenat, abychom je z důvodu bezpečnosti v provozu nepoužívali při řízení motorového vozidla, protože při používání brýlí je naše periferní vidění slabší.

Brýle pomáhají při nejznámějších a nejčastěji se vyskytujících problémech očí, jako například krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus. Při krátkozrakosti obraz vzniká před sítnicí, světelné paprsky se setkají před sítnicí a vznikající obraz bude matný. Jak se obraz bude postupně přibližovat, bude stále jasnější. Dalekozrakost představuje z geometrického hlediska opak krátkozrakosti, o blízkých předmětech na sítnici nevzniká jasný obraz. V případě astigmatismu povrch rohovky není hladký a způsobuje to rozmazané vidění na blízko, i na dálku. Řešením na tyto problémy jsou brýle nebo kontaktní čočky, v závislosti na závažnosti problému se mění velikost dioptrií. Pravidelným používáním trenéra očí lze dosáhnout výborného zlepšení.

Tyto brýle lze používat i při zhoršení zraku důsledkem cukrovky, šedého nebo zeleného zákalu, pro používání se však doporučuje konzultace s lékařem.

Brýle dostupné v naší nabídce se liší pouze designem, jejich účinek a použité čočky jsou stejné. Jednotlivé typy se liší v rozměrech: Original jsou nejužší, ty doporučujeme především dětem. V nabídce nejširších jsou Sport, a mezi nejvyhledávanější model patří Elegant. Každý model je dostupný ve třech barvách: červená, modrá a černá. Pro ty, kterým záleží na životním prostředí, doporučujeme model Bamboo s dřevěným rámem, ke kterému Vám přibalíme praktické bambusové pouzdro.

Stejně jako mnoho jiných věcí, i blahodárných účinků trenéra očí se dosahuje při trpělivém a pravidelném používání, ale všechno jsou takové investice, které se vrátí, protože zrak je obrovským pokladem, který bychom si měli chránit.

Fabulo

Autor:
Timea Balogh
www.fabulo.cz