Jak si vybrat spolehlivý a nadčasový masážní stůl na celý život?

Pokud je pro vás spolehlivost a odolnost masážního stolu důležitá, ještě před jeho koupí si přečtěte tuto stránku...

Pět životních ponaučení o masážních stolech

Není sporné, že nejdůležitějším nástrojem maséra je masážní stůl. Vážným dilematem však může být: který masážní stůl je pro nás nejlepší z dlouhodobého hlediska? Ať už začínáme s hledáním jako začátečník nebo profesionální masér.

Nejdříve jako masér a později spolu s týmem internetového obchodu Fabulo jsme ušli dlouhou cestu, abychom vám dnes mohli představit tak kvalitní a vybraný sortiment výrobků, který se osvědčil. Nabízíme pouze takové produkty, které mohou být spolehlivými nástroji pro zanícené profesionály, kteří se celý život připravují na to, aby se druzí cítili lépe.

Následujícím článkem bychom chtěli pomoci našim kolegům masérům, aby neopakovali stejné chyby jako my, ušetřili si zbytečné výdaje a vlastní nervy. Raději se s vámi podělíme o to, jak rozpoznat nespolehlivý a nekvalitní masážní stůl, abyste těmto vlastnostem věnovali zvláštní pozornost a vyhnuli se tak nevýhodnému nákupu. Sesbírali jsme téměř desetiletí vlastních zkušeností, zpětnou vazbu od zákazníků internetového obchodu Fabulo a připomínky našich kolegů z oddělení zákaznické podpory.

A teď si povíme 5 životních ponaučení o masážních stolech.

1. Masážní stůl kupujeme v první řadě pro klienta, ne pro sebe

Jako čerstvě vyučený začínající masér jsem začal hledat masážní stůl stejně jako většina z nás. Prohledával jsem web a ptal jsem se známých masérů, kde a jaký masážní stůl bych si měl koupit, aby jeho kvalita byla pro mě vyhovující.

Bohužel, první masážní stůl, na který jsem při svém nákupu narazil, nebyl - mírně řečeno - zrovna trvanlivý. Po měsíci jsem ho musel vrátit, protože nejen vrzal, ale také se kolísal a moji klienti měli na něm doslova závratě. Nemusím ani říkat, že to bylo strašně nepříjemné.

Další volba se zdála být už profesionálnější. Koupil jsem si pohádkově krásný dřevěný masážní stůl, který byl dostupný v několika barvách. Odstupem času se však ukázalo, že pěkný vzhled není všechno. Můj, na začátku estetický, barevný masážní stůl nezvládal intenzivní používání. Po půl roce jsem ho musel vyměnit, protože pukal, praskal a klienti už po té době proleželi molitan. Navíc se koženka začala odlupovat a na několika místech i popraskala. Nebyl to zrovna příjemný, srdci lahodící pohled.

Bez zkušeností není obtížné udělat chybné rozhodnutí. Kdo si pořizuje svůj druhý nebo třetí masážní stůl, už přesně ví, co hledá, jaké jsou jeho požadavky a co by měl vysněný masážní stůl umět.

Je obrovským omylem, že jako začátečníci bychom si měli koupit levný masážní stůl, klidně i ze supermarketu. Mnozí přemýšlejí tak, že kdo ví, jak dlouho budeme masírovat, zda jsme se narodili jako maséři - aby nás začátek vyšel co nejlevněji. Já jsem se na celý život poučil a také jsem zaplatil cenu za to, že jsem si na začátek chtěl koupit levný stůl.

Je dobré si tedy uvědomit, že masážní stůl si nekupujeme pro sebe, ale pro své klienty. Pokud se oni na něm nebudou cítit bezpečně a pohodlně, podruhé se už nebudou chtít nechat „rozmazlovat“ a právě nedostatek vracejících se zákazníků by mohl překazit naši rozbíhající se kariéru.

Na stolech Fabulo je právě proto speciální, trvanlivé čalounění Deluxe Skin-Touch, které je mimochodem pravidelně namáháno při každém testování. Navíc se čalounění drhne vysokoprocentním alkoholem a ani tehdy barva nevybledne a čalounění nevyschne. Samozřejmě, toto je pouze jeden ze systémů zajištění kvality Fabulo, co se týče pohodlí a odolnosti lehací plochy. Další systémy jsou zodpovědné za stabilitu a trvanlivost konstrukce.

Kvalita HABYS® je výsledkem 25 let zkušeností v oblasti inženýrství, designu a úzké spolupráce s odborníky.

Systém Soft & Quiet je jedinečnou kombinací vysoce kvalitních molitanů a spojů, které zajišťují stabilitu a bezhlučnost během procedur. Díky pečlivě vybraným materiálům jsou lehátka HABYS® odolná vůči deformacím, což zaručuje dokonalé pohodlí po celá léta pro maséra, ale i pro klienta.

Strong & Safe je velmi komplexní systém pro organizaci výrobních procesů. Zahrnuje v sobě projektování, výrobu a výběr vstupních materiálů pro výrobu. Spojení těchto faktorů znamená, že jsou lehátka HABYS® výjimečná z hlediska stability, odolnosti, životnosti a bezpečnosti.

Dlouho jsme hledali výrobce, kteří mají zavedeny vyhovující systémy zajištění kvality, které garantují, že všechny suroviny použité na výrobu lehátek již při příchodu do továrny prošly testováním a na výrobu se použijí pouze prvotřídní materiály. Naštěstí se nám podařilo najít takové výrobce a dodavatele, kteří své masážní stoly pravidelně testují, a proto je můžeme s klidným svědomím nabízet na trhu.

2. Fotka není všechno, věnujte pozornost detailům

Bohužel, díky studiovým fotografiím a grafickým úpravám může stůl na monitoru vypadat dokonale, ale už není jisté, že bude tak hezký i po doručení.

Během toho, jak jsem se nořil do světa masáží, jsem současně budoval i internetový obchod Fabulo. Už předtím, než jsem začal masírovat, jsem prodával zdravotní a rehabilitační pomůcky. Postupně, jak jsem získával stále více zkušeností s používáním jednotlivých masážních pomůcek, jsem i nabídku neustále rozšiřoval o další masážní potřeby.

Rozšířením se však i problémy vyskytovaly častěji a museli jsme řešit mnoho reklamací. Díky masérské cti a kolegialitě jsme každý stůl opravili nebo vyměnili, pokud už se mu nedalo pomoci.

Později, abychom předešli reklamacím a ochránili dobrou pověst naší firmy, jsme masážní stoly přicházející do našeho skladu ještě před jejich uvolněním do prodeje po jednom rozbalili a zkontrolovali. Co se dalo, jsme zesílili, opravili a také očistili, ale přesto jsme museli některé z nich rovnou zlikvidovat nebo rozebrat na náhradní díly, protože od dodavatele přišly v nepřijatelném stavu.

Nejčastější případy, se kterými jsme se sami setkali:
  • Na obrázku ještě krásně natřený masážní stůl přišel s otlučeným - ošoupaným lakováním.
  • Molitan na ploše na ležení byl promáčknutý, což způsobovalo nepohodlí při masáži.
  • Koženka byla již poškozená a poškrábaná, což mělo za následek její dřívější natržení.
  • Švy nebyly pořádně zapracovány, neustále škrábaly maséra a jeho klienta.

A tohle se dá ještě stupňovat. Tím, že dostanete to, co jste viděli na obrázku, ještě neznamená, že budete s používáním masážního stolu spokojeni. U stolů mizerné kvality po několika příležitostech můžete pociťovat, že koženka rychle vysychá, odře se, popraská a u švů se trhá. Molitan rychle ztrácí svůj původní tvar. Přiznejme si, není moc estetické uložit klienta na takový masážní stůl.

Okamžitě, jak jsme se potýkali s těmito problémy, jsme přestali prodávat tyto výrobky. Vždyť jsme prakticky museli zajišťovat kontrolu kvality místo výrobce. Naštěstí dnes již prodáváme pouze stoly s vícevrstvým lakováním, silným a hustým molitanem a odolným čalouněním.

3. Nosnost není pouze nějaký údaj, ale je to zásadní bezpečnostní hledisko

Výjimečně vysoká nosnost masážních stolů Habys - statické zatížení je až 1500 kg!

Pokud jeden výrobce udává, že masážní stůl má nosnost více než 200 kilogramů, jak může prasknout dřevěná překližka nebo se vylomit noha stolu?

Obvykle nemáme 200 kilové klienty a u 100-120 kilových klientů, i když přitlačíme 50-60 kily, stále nemůžeme překročit hranici zatížení. A pokud se masážní stůl přesto poláme, něco není v pořádku.

Když jsme stoly reklamovali u výrobce, přišla nám zamítavá odpověď, že jde o jednobodové zatížení. Cože? Klient nevyletí na stůl jako Superman, s roztaženýma rukama a nohama a nezatíží ho rovnoměrně. Přirozeně, že klient s omezenou pohyblivostí, nadváhou nebo ve vyšším věku, kdy si uléhá na stůl nebo se na něm otáčí, se podepře koleny nebo lokty. Masážní stůl prostě musí vydržet takové zatížení a tečka.

Každý by si měl zapamatovat, že nosnost není pouze jeden údaj. Tady jde o bezpečnost klienta! Pokud ohrozíte zdraví klienta, je pravděpodobné, že se k vám již nevrátí, a to ani v případě, že si pořídíte prvotřídní stůl. A ještě budete mít štěstí, pokud vás nezažaluje.

Po rozpadajících a lámajících se stolech jsme se rozhodli, že již nebudeme dále prodávat tyto masážní stoly a sami je budeme vyrábět z extra silné, bezpečné a odolné překližky, která se nepoškodí ani při jednobodovém, ani při vyšším statickém nebo dynamickém zatížení. Lze se na nich klidně otáčet, klečet nebo opírat se o loket, jistě se nezlomí a nerozpadnou. Bezpečnost je prvořadá.

4. Ne všechno je tak stabilní, jak se zdá

Neustále se opakující otázkou od našich zákazníků je, zda jsou stabilnější stoly s dřevěnou nebo hliníkovou konstrukcí? Které by si měli vybrat? Obě konstrukce mohou být stabilní nebo labilní, podstata se i zde ukrývá v detailech...

Masážní stoly s hliníkovou konstrukcí

V minulosti jsme se vícekrát setkali s takovými masážními stoly s hliníkovou konstrukcí, kdy výrobce vyvrtal do rámu konstrukce větší otvor než byl samotný šroub, takže stůl neměl žádnou šanci zůstat stabilním. Dospěli jsme k tomu, že čím více šroubů a pohyblivých součástek je na masážním stole, tím menší je šance, že zůstane pevný. Právě proto jsme u hliníkových masážních stolů přešli na svařovanou konstrukci. Ta se rozhodně ani neuvolní, ani nerozkýve.

Masážní stoly s dřevěnou konstrukcí

U dřevěných stolů je hlavní otázkou tloušťka příčného panelu. Tento prvek drží pohromadě nohy v přední a zadní části stolu. Na nepovedených stolech jsou tyto příčné panely tak tenké, že na ně lze prakticky zabrnkat, ergo poskytují pouze minimální podporu. Stávají se rychleji nestabilními a začnou spíše vrzat.

Vyztužení zajišťují napínací lanka a dráty. Zde je potřeba dbát na to, aby byly dostatečně silné a pevné. Neuškodí, pokud jsou potaženy ochranným krytem. Často se setkáváme s řešeními, kde jsou lanka velmi slabá a jsou špatně upevněná, proto neumí plnit svou funkci. Mnohdy nejsou ani symetricky připevněná a tahají masážní stůl na jednu stranu, konkrétně ho zdeformují.

Na závěr, skvělou zprávou je, že oba mohou být dobrou volbou, ale neuškodí věnovat pozornost těmto několika kritickým detailům. Ze dvou kvalitních stolů si vyberte ten, který se vám líbí více, který se více hodí ke vzhledu vašeho salónu nebo masážní místnosti, ať už je to masážní stůl s dřevěnou nebo hliníkovou konstrukcí.

5. Nedělejte kompromisy v oblasti doplňků

Znáte ten pocit, když vidíte, za jak skvělou cenu nabízejí masážní stůl a k němu navíc přibalí i různá příslušenství jako dárek? Podhlavník, boční opěrky na ramena, přední opěradlo na lokty, taška a vše, co si jen umíte představit. A potom, když to všechno přijde, myslíte pouze na jednu věc: lepší, kdyby neposlali ani jedno.