Jóga nad Ásanou III.

Hodiny Asany probíhaly ve stylu Hatha Yoga, která je považována za předchůdce všech existujících a populárních stylů jógy. Tohle představuje 84 ásan a jejich variací, které jsou převážně pojmenovány podle přírodních útvarů nebo zvířat. Bez ohledu na lektora jsme nejdříve procvičovali statické cviky,s výjimkou několika dynamických variací, které sloužily hlavně na podporu trávicí soustavy. Ásany jsme procvičovali nezávisle na sobě, v sérii jsme cvičili jen Pozdrav Slunce (Surya Namaskar). V jednotlivých ásanách jsme vytrvali dlouho a opakovali jsme je vícekrát po sobě, přičemž jsme v dané poloze vydrželi delší dobu, čímž jsme jednotlivé cviky stále prohlubovali. Cvičitel vždy myslel na začátečníky i pokročilé současně, aby i ti první měli pocit úspěchu, a také pro ty ostatní byly jednotlivé ásany adekvátní výzvou, takže nám předvedli vždy více variací.

Pozdrav Slunce (Surya Namaskar)

Velký důraz kladli na správné dýchání, které napomáhalo prohloubení v daném cviku, dále na správné proudění prány, případně v jednotlivých pozicích hrála roli i masáž vnitřních orgánů. Hodiny často začínaly a končily dýchacími cvičeními Pranayama. Jednou z našich oblíbených bylo střídavé zavírání a otevírání nosních dírek (Nadhi Sodhana / Anuloma Viloma), druhou bylo ohňové dýchání (Kapalabhati), což znamená nucené rytmické rychlé vydechování za sebou, po kterém plíce nasávají samovolně vzduch. Je to velmi energizující cvik.

Všichni lektoři byli Indové. Přišli z různých částí země. Všichni byli vysoce vzdělaní, zkušení a zanícení učitelé. Vzdělání získali v ášramu Bihar School of Yoga, která je jednou ze čtyř institucí jógy, která byla uznána za tradiční zdroj v Indii. Specifickým rozdílem mezi lektory byla jejich úroveň znalosti angličtiny. Kdo lépe mluvil jazykem, srozumitelněji uměl předat své znalosti, přesněji dával instrukce, neučili jsme se pouze na základě napodobování, ale lépe jsme pochopili způsob správného provedení a blahodárných účinků daných ásan. Ty příznivě působí nejen na svaly a klouby, ale například i na nervovou, hormonální a trávicí soustavu. Učitelé nám pěkně sestavili hodiny. Měli svou křivku, správný rytmus, postupně následovaly stále náročnější ásany. Dohlíželi na to, aby pozici vždy střídala kontra pozice, a aby tělo nebylo jednostranně zatíženo. Po každé ásaně jsme dostali dostatek času na to - většinou ve volném vzpřímeném postoji, v pozici dítěte (Balasana) nebo vleže na zádech (Shavasana), abychom si odpočinuli a pocítili účinky ásan na naše tělo i ducha. Líbilo se mi, že jogíni se vzájemně navštěvují na hodinách. Pomáhají si, podporují se a v případě potřeby se navzájem opraví, což s pokorou i příjmou a neberou to jako boj o ego.

Během týdne jsme si pořádně rozhýbali každou část těla. Byly posilující, natahující ásany, i ásany na rotaci páteře i na rozvoj rovnováhy. Na konci hodin opakované OM mantry dobře zobrazovaly, jakou úroveň vibrace jsme dosáhli. Stále čistší, hlubší, klidnější a rozhodnější hlas vznikal v našich krčních čakrách. Už na konci první hodiny jsme cítili, že jsme tady, jsme na správném místě, zde konečně můžeme zpomalit, můžeme se zklidnit a uvolnit se.

Centrum funguje i jako ájurvédské léčebné a wellness centrum. Kdo má čas, může se zúčastnit dvou až třítýdenní očistné, vyvažující, oživující a omlazující kúry Panchakarma. Ošetření začíná po konzultaci místního lékaře, kterého jsme ze zvědavosti navštívili i my. Během dvaceti minutové diagnostiky se zeptá, na jaký problém hledáme řešení, přitom sleduje náš projev i vzhled. Dále čte z našeho jazyka a vyšetří nám i oči. Nakonec třemi prsty ohmatá náš puls, aby určil, zda jsou složky v našem nitru v rovnováze. Podle základního principu ajurvédského léčení jste zdraví tehdy, pokud jsou tři dóši (vata, pitta, kapha) a pět základních prvků, které je tvoří (vzduch, éter, oheň, voda, země), v rovnováze.

U mě zjistil nízkou pittu a vysokou kaphu, což mohlo způsobit mé problémy s trávením, a také to, že v poslední době jsem byl často nachlazený a unavený. Doporučil mi, co bych měl jíst a naopak, čemu bych se měl vyhýbat, doporučil i dechová cvičení (např. ohnivé dýchání), ásany (např. zvedání nohou nebo předklony) a mantry, které mi pomohou při zvýšení pitty. Doporučil různé, na místě vykonatelné 3-5 denní ošetření, očistné kúry, masáže, respektive tříměsíční bylinkovo - medikamentózní kúru na očištění krve. Ta druhá stála pouze 8 euro, musím užívat denně dvě tablety ráno a večer.

Před odcestováním jsme měli čas pouze na jednu z procedur. Oba jsme si vybrali 45 minutovou reflexní masáž nohou a rukou. Masáž jsem absolvoval na pěkném vyřezávaném dřevěném stole, na kterém nebyl otvor na obličej ani opěrka hlavy, bohužel. Naštěstí mě masér často otáčel a masáž byla krátká, takže jsem si neproležel krk. Masáž byla velmi intenzivní. U nás by masáž nohou a rukou nazývali tonizující sportovní masáží. Výjimečně mi dobře sedlo, jak mi pořádně promasíroval lýtka. Reflexologie nebyla cílená. Dotkl se všech existujících bodů, přitlačil, ale na problematických místech se nezdržoval. Na konci jsem se cítil velmi energicky, směrem do jídelny jsem se vydal tanečním krokem a zvědavý, co dobrého nám navařili na večeři. :) Pokud se jednou vrátíme do centra, jistě bych absolvoval i kúru Panchakarma. Během našeho pobytu si tuto 2-3 týdenní očistnou kúru užívala jedna američanka a jeden angličan, se kterými jsme se v jídelně často setkávali a povídali. Byli na speciální dietě a každý den se dvakrát účastnili 90 minutové rozmazlující procedury. Byli vyhlazeni, omládli a vznášeli se deset centimetrů nad zemí.

Po zkušenostech se Swan yoga centrem, s jeho překrásným a láskyplným prostředím, profesionálním přístupem ho můžeme každému jen doporučit. Vyplatí se přijít alespoň na dva týdny, aby ses opravdu dokázal prohloubit a utišit. Během této doby se ti naskytne dost příležitostí na ayurvédské procedury, i na očistné kúry. Kdo by se chtěl vážněji věnovat józe, tomu doporučujeme 200 hodinovou přípravu pro učitele, která právě začínala při našem odchodu. Jedna se koná ještě uprostřed sezóny a jedna i na konci.

Pro ty, kterým je Indie vzdálená, je dobrou zprávou, že ve Španělsku provozují až dvě centra. V květnu během monzunů indická škola Goán zavře své brány a jedna část jóga instruktorů pracuje v tomto období v nadaci, věnují se věznům, policistům a starším lidem. Ostatní yogini, jako například jeden ze zakladatelů, Gyanmitra, cestují na Mallorku a Ibizu a tam se věnují vyučování jógy. Shivendra, druhý zakladatel, na naši otázku, že proč si vybrali taková hlučná, a pro zábavy chtivých turistů populární místa, nám s úsměvem řekl jen to: ,,Vždyť právě tam je opravdu potřeba pro zachování rovnováhy, my jsme druhou miskou váhy." Ještě dodal, že ví o takovém Ashramru, který byl postaven naproti závodu na výrobu zbraní, také z podobných důvodů.

Pro ty, kterým je i Španělsko vzdálené, ale svět jógy blízký, na webové stránce centra najde ke stažení audio soubory, mantry a meditace. V první řadě doporučujeme yoga Nidri, znalost anglického jazyka je však k ní nutná. Jsme vděční prozřetelnosti, že nás zavedla do tohoto centra. Jóga se odteď stala ještě organičtější součástí našeho každodenního života. Přeji ti, abys přežil podobnou, hlubokou zkušenost. Hari Om!

Matis-Ivan

Autor:
Ivan Mátis
www.fabulo.cz