Potáhni, drž, pusť - recenze tradičních a textilních posilovacích gum

Během tréninků a rehabilitačních cvičení provádíme některé cviky pomocí různých pomůcek. Vyplatí se vybrat takové, které jsou jednoduché a jejich použití je všestranné. A přesně o takové bude nyní řeč: posilovací guma.

Efektivně ji můžeme používat při cvicích vestoje nebo vleže, rukama nebo nohama (případně i jinou částí těla). Univerzální doplněk na funkční trénink, budování svalů, rehabilitaci, rozcvičku a strečink. Její rozměry jsou malé, proto ji lze jednoduše uložit nebo přenášet. Její hlavní výhodou je, že při nepřetržitém odporu dává nutkání, abychom ji natahovali a natahovali...

Existují odporové gumy s různým stupněm odporu: lehký, střední a silný - u některých druhů uvádějí i odpor v kilogramech. Pokud pracujeme s různými svalovými skupinami, nebo i když pouze s jednou, a nejsme si jisti svou úrovní, vyplatí se pořídit si sadu gum, ve které jsou všechny tři druhy. Takové balení je užitečné i tehdy, pokud je potřeba postupné zatížení - od lehkého po silné.

V podstatě můžeme rozlišovat dva typy: textilní odporové gumy a tradiční gumové odporové pásy. Ty nyní nebudu porovnávat, pouze představím jejich nejdůležitější vlastnosti.

Textilní odporové gumy jemně zatěžují, to znamená, že možnost zranění je téměř vyloučena - jejich použití zajišťuje provedení uzavřených, kinetických cviků. Tehdy mluvíme o uzavřeném kinetickém zatížení, kdy je poslední kloub končetiny zafixovaný, čili narazí na odpor. Pokud je tímto způsobem v pohybu najednou více kloubů, tehdy se i dané svalové skupiny spolu pohybují vyrovnanou a soudržnou silou.

Další předností tohoto typu je kromě uzavřené formy jeho fixní délka: proto ji není nutné držet rukama, boční změny lze rychle provádět.

Textilní verze je inovativním designem tradičních gumiček z hlediska kvality i funkčnosti. 

Hlavní vlastnosti posilovacích gum Blackroll:

  • Lze prát
  • Z odolného materiálu
  • Neobsahují latex a díky tomu nezpůsobují podráždění ani u alergiků
  • Uzavřená, pevná délka

 

Jejich pohodlné používání umožňuje mít volné ruce, které můžeme využít buď na podpírání, případně na použití jiných pomůcek.

Tradiční posilovací guma na cvičení Sissel, nenabízí tak velké možnosti, přesto si ji vybírám jako fyzioterapeutka. Používám ji na takové cviky, kde je cílem větší rozsah pohybu - protože to umožňuje délka pomůcky. Její flexibilita je dynamičtější, umožňuje pohyb s větším obloukem. Nemusíme se obávat toho, že se zraníme, odolnost vůči roztržení a bezpečnost používání zajišťují renomované značky dostupné v internetovém obchodě Fabulo.

Pro ty, kterým záleží na tom, aby doma prováděli různorodé cviky, které rozhýbou několik svalových skupin pomocí pomůcek, se vyplatí pořídit si některou z těchto cenově dostupných produktů - určitě najdete správnou barvu a typ.

kazdodenne-cvicenie- Avatar

Autor:
Vera Vörös, fyzioterapeut