Skládací vs. Přenosný masážní stůl

Při výběru masážního stolu je důležité si uvědomit následující moudrost, podle které je každé přenosné lehátko skládací, ale ne každé skládací masážní lehátko je přenosné. S výjimkou, kdy je dotyčný silák, jako David Tóth z Okoličné na Ostrove, kterého jsme požádali, aby pro nás zvedl dva naše nejoblíbenější dřevěné masážní stoly Fabulo - 13,2 kilogramové Uno a o 3,6 kilogramů těžšího bratra Guru. Našemu požadavku s hravostí vyhověl.

Ze žertu jsme nabalili na Davida ještě i třetí stůl, třídílný, 21,1 kilogramový Fabulo Guru Plus, se kterým se po počáteční nejistotě, ale nakonec s lehkostí, postavil a držel všechny tři stoly nad hlavou. Byla to pro něj výzva, ani ne kvůli váze, jako z pohledu uchycení a udržení rovnováhy.

Kdo koulí betonové koule nebo tahá kamiony, tomu nečiní potíže držet pár masážních stolů. Přiznejme si však, že většina masérů, i když mají jistě dobrou kondici, nejsou zápasníci. Proto je při koupi masážního stolu důležité hledisko jeho hmotnost, zvláště pokud je dotyčný masér mobilní, čili pravidelně chodí za klienty, a neustále s sebou přenáší masážní stůl jako šnek svůj dům.

David je šťastným majitelem masážního stolu Fabulo Guru. Zeptali jsme se, proč jeho volba padla na tento model a dostali jsme následující odpověď:

Hledal jsem opravdu pevný, masivní a široký stůl, na který mohu bezpečně uložit své klienty, kteří přicházejí převážně z kruhu mých kolegů - sportovců, také siláků. Mají alespoň sto kilo a široká ramena. Chtěl jsem, aby pohodlně leželi během masáže a nechtěl jsem, aby se pod nimi stůl rozpadl. Pro mě nebyla hmotnost rozhodující. Na jedné straně proto, že většinou je stůl na fixním místě v šatně tělocvičny, na druhé straně, pokud potřebujeme stůl přenést s sebou na soutěž, nedělá nám to problém, vždyť v týmu má každý dost velkou sílu. :)

Masážní stůl Fabulo Uno na fotografii má bez příslušenství 13,2 kg a masážní stůl Fabulo Guru má 16,8 kg. má 16,8 kg. Rozdíl 3,6 kilogramů může být výrazný, pokud potřebujete vystoupat po schodech až do osmého patra a není k dispozici výtah, předtím ho vyjmout a následně naložit do auta. Velmi důležitá je i šířka stolu, zatímco Uno má 71 cm, Guru má šířku až 76 cm, o tolik je nutné zvedat stůl výše, aby masér neodřel spodek stolu o schody. Důležitým aspektem je i délka masážního stolu, zatímco je složené Uno 93 cm dlouhé, Guru ve složeném stavu má až 96 cm. Druhý potřebuje o tolik více místa v kufru auta nebo na zadním sedadle. Samozřejmě, pokud jde o pohodlí, výhoda masážního stolu Guru je nesporná, ale vzhledem k větší ploše pro ležení, vícevrstvé paměťové pěně a silnějším nohám, je i jeho hmotnost vyšší.

Už na začátku je důležité rozhodnout se, zda masážní stůl kupujete na fixní místo, nebo ho plánujete přenášet. Ve druhém případě se vyplatí vybrat si z kratších, užších a lehčích stolů. V ideálním případě by se měla šířka stolu pohybovat kolem 60 cm, maximálně 70 cm. Hmotnost by měla být ideálně kolem 8-11 kg, nanejvýš 12-15 kg. Pokud si stále nejste jistí ve výběru, pomůže Vám filtr na naší stránce: masážní stoly určené pro časté přenášení v hmotnostní kategorii 8-11 kg , masážní stoly určené pro příležitostné přenášení se nacházejí v kategorii 12-15 kg. I v kategorii 16-21 kg jsou nacházející se masážní stoly skládací, ale na přenášení je nedoporučujeme. Jejich předností oproti pevným stolům je, že je lze podle potřeby složit, odložit, pokud daná místnost slouží i pro jiné účely, a tak se uvolní prostor. Rovněž to může být výhodou, pokud někdo masíruje doma a po masáži chce ukrýt masážní stůl vedle skříně nebo pod postel.

Obecně je pravda i to, že masážní stoly s hliníkovou konstrukcí jsou lehčí než s dřevěnou konstrukcí, samozřejmě toto tvrzení se v závislosti na modelu může měnit a může se stát, že dřevěné masážní lehátko s menšími rozměry je lehčí, než velký masivní model s hliníkovou konstrukcí. Vždy je nutné porovnat parametry masážních stolů.

Pokud prostory trvale slouží jako masážní studio a masér nechodí za klienty, vyplatí se prohlédnout si kategorie pevné masážní stoly nebo elektrická lehátka. Ať nikoho neklame slůvko pevné, výška je i u těchto modelů nastavitelná, pouze tyto stoly nelze poskládat. Pokud složení není nutnost, tak každopádně doporučujeme pevné masážní lehátko. Z pohledu stability a pohodlí je neporazitelné a bezkonkurenční, ve studiu vyzařuje rozhodnost, sílu a maximální komfort směrem k přicházejícím klientům.

Nosnost všech modelů na stránce Fabulo.cz je vysoko nad hranicí bezpečnosti, a to i u stolů s lehkou konstrukcí, takže toto nemusí být to nejdůležitější při nákupu. U značek Fabulo, Tandem a Habys je základem, že i stoly s lehkou konstrukcí jsou odolné vůči vyšší zátěži, a nesloží se ani pod objemnějšími klienty, jak se to bohužel u běžných stolů ne jednou stane. Pravidelně jako první otázku dostáváme ,,tento se nezlomí, nepropadne, nevylomí se mu noha, jako stůl koupený v supermarketu XY." O tom nemůže být ani řeč, ale obavy jsou pochopitelné. Kdo se jednou spálil, podruhé je už mnohem opatrnější při nákupu. 30 denní záruka vrácení peněz a od modelu závislá 2 nebo až 5 letá záruka je garancí toho, že kvalita masážních stolů v nabídce Fabulo.cz není jen otřepanou frází, ale skutečností.

Zvláště bychom chtěli vyzdvihnout z naší nabídky 70 cm široký Fabulo Titan masážní stůl, který podobně jako Guru je model s pohodlným tlustým molitanem z paměťové pěny, avšak díky speciální hliníkové konstrukci je lehký. Pod molitanem, kde se obvykle nachází překližka, je nahrazena extra pevnou tkaninou s hustou osnovou, čímž jsme ušetřili další kila na hmotnosti. Výsledkem je 11 kg ultralehký, ale nerozbitný masážní stůl, obzvláště vhodný na časté přenášení.

Masážní stůl Fabulo Titan si mezi jinými vybrala i maďarská reprezentace rychlobruslařů nebo slovenský hokejový klub HC Slovan Bratislava. Níže si přečtěte reakce masérů jednotlivých týmů, proč se rozhodli pro masážní stoly Fabulo Titan:


 

Velkou výhodou masážních lehátek je kromě jejich pohodlnosti i skladnost, jednoduchá přenosnost a odolnost. Stoly s námi nacestují v sezóně několik tisíc kilometrů, využíváme je při regeneraci a péči o hráče, zejména při zápasech na kluzištích soupeřů. Práci na stolech mohu hodnotit jen pozitivně, cítí se na nich velmi dobře i hráči a pomáhají nám být připraveni na zápasy na 100%.
 

V kategorii ultra lehkých stolů je nekorunovanou královnou masážní stůl Habys Aero, který je i přes nízkou hmotnost velmi stabilní a pevný, díky prvotřídním materiálům a precizní inženýrské práci, stejně tak i ruční výrobě a přísné kontrole kvality. Oficiální crash testy potvrdily dynamické zatížení 350 kg a statické zatížení 1500 kg. Habys Aero lze dostat již od šířky 50 cm, s hmotností pouze 8 kg, ale je k dispozici i se šířkou 60 nebo 70 cm. Délka modelu 165 cm obvykle znejistila maséry. Nesmíme ale zapomenout, že je k němu připevněna 25 cm dlouhá opěrka hlavy. Spolu takto představuje délka stolu 190 cm, která ve většině případů postačuje.

Není však problém ani to, pokud v případě dvoumetrového sportovce dotyčnému trochu visí nohy. Mnohým je vysloveně pohodlné, pokud se kotníky nelomí a není je nutné podkládat válci. Pro Habys Aero se kromě jiných profesionálních sportovců rozhodl i vícenásobný mistr světa ve sportovní střelbě Erik Varga, který se svou manželkou pravidelně cestuje letadlem na soutěže. Pro ně byla zvláště důležitá přenosnost lehátka.

Spokojenost Erika Varga potvrzuje následující list:

Hledali jsme v první řadě co nejlehčí skládací masážní stůl, vhodný zejména pro cestování a leteckou přepravu, jelikož jako reprezentanti často létáme na světové akce. Velmi jsme byli spokojeni s masážním stolem, skvěle posloužil, opravdu úžasně praktický, ve srovnání s jinými stoly super lehký, skvěle vyhovující na přesun letadlem s praktickou taškou přes rameno. Úžasně navržená i opěrka hlavy, velmi pohodlná, nastavitelná, komfortní, žádné otlaky obličejové části. Vřele doporučuji, 100% spokojenost.

Děkujeme všem za zpětnou vazbu a přejeme jim i touto cestou ještě mnoho pódiových umístění a rychlou regeneraci po výkonech jménem celého týmu Fabulo.

Autor: Ivan Mátis, Fabulo.cz