Test produktu: S odolným fitness míčem je svět kulatý

Gymnastický míč je náčiní vyrobené z měkkého, elastického materiálu, které bylo zařazeno do 5 různých velikostí mezi 45 až 85 cm, odstupňovaných po 10 centimetrech. Používat ho začali v roce 1963 ve Švýcarsku při miminkách a malých dětech k rehabilitačním účelům. „Švýcarský míč“ má mnoho známých jmen: fitness míč, gymnastický míč, fyzioterapeutický míč, pilates míč, stabilizační míč nebo terapeutický míč.

Dnes se již používá pro různě vyvinuté formy tréninkové přípravy, stal se populárním gymnastickým nástrojem a typickým příslušenstvím fitness cvičení, ale můžeme se s ním také setkat v procesech neurologického rozvoje, při fyzioterapii, při ochraně kloubů, ale také jako nástroj komfortu.

Gymnastický míč dělá cvičení pestřejšími, efektivnějšími a rozmanitějšími. Jednotlivá cvičení s míčem vytvářejí větší výzvy, protože kromě správného provádění cviku je potřeba neustále udržovat rovnováhu. Cvičení s míčem zvyšují naši koncentraci.

Účinnost gymnastického míče tkví v jeho nestabilitě - při cvičení s míčem pracuje mnohem více svalů než při cvičení na stabilní podložce. V takovém případě každý bod těla vydává více energie k udržení rovnováhy. Díky tomu jsou hluboké svaly v nepřetržité aktivitě, a tak se neustále posilují i ​​bez našeho vědomí. Pro přesné zvládnutí cviků je potřeba spolupráce několika svalových skupin.

Určité svaly vyvíjejí aktivitu kvůli pohybu, zatímco jiné zajišťují podporu a stabilitu. Středobodem fitness programů s míčem jsou nejčastěji svaly trupu, břicha a zad. Kromě toho může být míč použit také k posílení svalů ramen, stehen, boků a sedacích svalů, takže míč nutí celé tělo k efektivní práci.

Na rozdíl od všeobecné mylné představy, míč se na celodenní sezení při kancelářské práci nedoporučuje.

VÝHODY FITNES MÍČE

  • upravuje obecnou stabilitu a rovnováhu těla
  • pozitivně působí na držení těla
  • pestré, hravé cvičební náčiní
  • udržuje pánev ve správné poloze
  • vhodné k používání i při posilovacích cvičeních
  • předchází bolestem zad, případně je zmírňuje
  • pomáhá při relaxaci
  • je bezpečný, nepraskne a netrhá se
  • nastavitelná tvrdost

 

JAK SI VYBRAT VHODNÝ MÍČ PRO SEBE?

Velikost je ideální, pokud jsou při sezení na míči stehna ve vodorovné poloze s podlahou. Pokud nemáme po ruce testovací kus, změříme výšku našeho sedu, a pokud bereme v úvahu elasticitu materiálu míče, připočítáme 5-10 cm.

Kvůli přehledu dělají výrobci míče v různých barvách, ale mezi velikostí a barvou není žádná souvislost.

Elasticita a kvalita materiálu použitého k výrobě míče je různá. Během cvičení jsou gymnastické míče vystaveny vyššímu zatížení, než když na nich pouze sedíme a udržujeme rovnováhu. Proto je důležité vybrat z hlediska používání vhodný a bezpečný materiál. Fabulo má v nabídce několik druhů neprasknutelných míčů, které neprasknou okamžitě, ale postupně a pomalu spouští, resp. vypouštějí vzduch.

Používám ho čím dál více během svých domácích cvičeních a cvičeních jógy. I přesto, že při cvičení používám minimální množství náčiní, se stal míč mým důležitým společníkem při cvičení.
Mindennapi torna - Avatar

Autor:
Vera Vörös, fyzioterapeutka a pohybová terapeutka