Jak masér vytváří úsměvnější a laskavější svět?

Společenská odpovědnost masérů, fyzioterapeutů a profesionálů v oblasti zdraví je na předních příčkách důležitosti. Klient sestupuje z masážního stolu nabitý energií, uvolněný a osvobozený od problémů. Pro maséra jsou zářící oči a usmívající tvář klienta po masáži stejné uznání, jako potlesk pro herce.

Co si však málo masérů uvědomuje, že tímto jejich práce nekončí, ale spouští se řetězová reakce. Uvolněný klient se spontánně na každého usmívá, čímž vykouzlí úsměv na tváři i těch nejsmutnějších lidí. Takto se dobrá nálada šíří dál jako virus - nezastavitelně.

Úsměv je totiž nakažlivý. Pokud se na někoho usmějeme, nechtěně se také usměje. Podle Ruth Campbell, profesorky londýnské University College, za to vděčíme tzv. zrcadlovému neuronu, který se nachází v mozku. Ten spouští činnost těch oblastí mozku, které jsou zodpovědné za rozpoznávání obličeje a výrazu obličeje, a výsledkem je okamžitá zrcadlová reakce. Navíc toto funguje i tehdy, jestliže vyvolávající osoba gesto pouze předstírá.

Skrytá kamera na jedné autobusové zastávce zachytila, jak spontánní smích vykouzlí dobrou náladu i na nejsmutnější tváři čekajícího.

Samozřejmě se úsměv šíří nejbezpečněji, když je upřímný. Kdo sestupuje z masážního stolu, ten obecně nemusí předstírat úsměv. Ten má ústa od ucha k uchu. Pokud si jako maséři nejsme jistí v úspěšnosti ošetření, tehdy víme, že úsměv klienta je upřímný, když se i jeho oči usmívají. Na úsměvu totiž hrají důležitou roli dvě skupiny svalů: smíchové svaly, které se na obou stranách obličeje táhnou po koutky úst, a svaly kolem očí, které jsou zodpovědné za vrásky. Fungování smíchových svalů můžeme ovládat, a tím i předstírat úsměv, zatímco svaly kolem očí fungují nezávisle na naší vůli, a proto usmívající se oči vždy odrážejí upřímné emoce.

Upřímný úsměv navíc slouží i našemu zdraví. Smích stimuluje i tvorbu endorfinu, který je přirozeným tlumičem bolesti, čímž zmírňuje stres a napomáhá uzdravení. I toto potvrzuje, proč je veselý člověk tak zřídka nemocný a proč má tolik problémů pochmurný, notorický stěžovatel.

Smích je nejlepší lék. Kromě toho, že se nám zlepší zdraví a pohoda, získáme i více přátel. Pokud si všimneme, jak působí na naše orgány, pochopíme, proč je tak důležité, abychom měli v denním rozvrhu pravidelný smích. Časem totiž, pokud proti tomu nezasáhneme, budeme stále smutnější. Podle statistik se dospělý směje v průměru patnáctkrát, školák až čtyřistakrát za jeden den. Smíchem se zrychlí dýchání, pracuje bránice, svaly krku, břicha, obličeje a ramen. Smíchem se snižuje tep, rozšiřují se cévy, obličej zčervená, zlepšuje se chuť k jídlu, spálí se nadbytečné tuky. Z lékařského hlediska se tedy důrazně doporučuje denně pravidelně smát. Měl by se předepisovat na recept, ale nemůžeme ho dostat v lékárnách. Místo toho však můžeme kdykoliv zajít na masáž, po které se nám zaručeně objeví úsměv na tváři a odtud je už pouze jeden krůček, abychom se s chutí zasmáli. Nejlepší je, pokud se umíme zasmát sami nad sebou, pokud nebereme život a sami sebe příliš vážně.

Shrnutí na závěr: Za masáž provedenou s ochotou pomoci a profesionální důkladností je zodpovědný masér nebo fyzioterapeut. Následné působení ošetření, na základě výše uvedených skutečností, můžeme klidně svěřit klientovi: ať se usmívá na svět a ten se na něj usměje zpátky. Takto vytváří masér, fyzioterapeut nebo jiný léčitel veselejší, zdravější a vyrovnanější svět, kde jsou lidé otevřenější a laskavější jeden k druhému.

fabulo-logo

Autor: Ivan Mátis
Fabulo.cz
 

Použitá literatura: Barbara a Allan Pease: Encyklopedie řeči těla