Procházka po lázních západního Slovenska

V první části našeho seriálu jsme představili lázně Jihozápadního Slovenska. V této části jsme zavítali do lázní Západního Slovenska. I nyní jsme se zaměřili na místa, kde se podpoří regenerace, relaxace a léčení. Zároveň Vám ukážeme dvoje nejvýznamnější lázně na Slovensku - Piešťany a Trenčianske Teplice.

Ať se líbí: seznam od západu směrem na sever:

1. Horné Saliby a Diakovce

Je pravda, že se jedná o dvě termální koupaliště. Prameny lázní Horné Saliby a Diakoviec vyvěrají na hranicích dvou obcí mezi Galantou a Šaľou. Byly objeveny v 50. letech minulého století a dlouho fungovaly jako jedno koupaliště. V roce 2001 si tyto dvě obce rozdělily mezi sebou prameny. Diakovský prameň vyvěrá z hloubky 780 metrů s teplotou 38°C, zatímco pramen v Horných Salibách vyvěrá z hloubky 1559 metrů s teplotou 67°C. Hlavní složkou vody je sodík, chlór a hydrogenuhličitan. Léčivý účinek horké termální vody se projevuje zejména při onemocněních pohybového ústrojí. Horné Saliby jsou ideálním místem pro relax s rodinou, neboť se zde nachází i 72 metrů dlouhá skluzavka. Návštěvníky čekají 3 bazény, italský bazén, bazén pro mládež a dětský bazén pro děti do 6 let, všechny s teplotou vody 30°C. Pro ty, kteří se chtějí léčit, je k dispozici masáž, fyzioterapeutické procedury, sauna a vodoléčba. Komplex představuje využití vody několika způsoby: v bazénech jsou chrliče vody a vzduchové gejzíry, v rehabilitační oblasti je to již zmíněná vodoléčba, v kryté části bubliková koupel a hydromasážní sprchy. Na druhé straně v lázních Diakovce můžeme zažít skutečný retro zážitek. Koupaliště je jako z minulého století. To dokazují i ​​ceny, ale i stánky s Kofolou a langoše. Nemusíte se však bát. Nostalgický pocit je dobře promyšlený koncept a ne znak zanedbání.


2. Lázně Piešťany

Piešťany jsou světoznámé. Je to největší a nejznámější lázeňské město na Slovensku. Voda vyvěrá s teplotou 67 - 69°C a spojuje léčivé účinky deseti různých pramenů, což je velmi vzácné. Největší složkou je sirovodík, ale obsahuje i významné množství minerálů. Symbolem lázní je postava muže, který láme berle. Dokonale symbolizuje sílu léčebných procedur, které pomáhají zastavit opotřebení chrupavek a pojivových tkání. A i když berle zahodit nemůžeme, léčivá voda určitě pomůže udržet zdravou pohyblivost. Na ošetřování se nevyužívá pouze voda, ale i piešťanské bahno, které přispívá k odbourávání napětí a má uvolňující účinky. Bahno spojuje léčivé účinky usazených sedimentů a termální vody s obzvláště vysokým obsahem síry. Bahenní koupele jsou jedinečné na světě. První písemné zmínky o lázních pocházejí z roku 1642 a zanedlouho zaznamenaly celosvětovou slávu.


3. Lázně Trenčianske Teplice

Trenčianske Teplice patří mezi nejstarší a nejnavštěvovanější lázně Slovenska. Jejich sláva je srovnatelná s Piešťany. Podle legendy pramen objevil v 16. století jeden chromý pastýř, který hledal zatoulanou ovečku. Tento příběh je zobrazen i na erbu města. Sirná voda s teplotou vody 36 - 40°C vyvěrá z pěti pramenů. K vodě se připojuje i léčivé bahno s obsahem síry, které také využívají k léčebným účelům. Poskytuje úlevu při onemocněních pohybového ústrojí. Během návštěvy Trenčianských Teplic určitě zajděte do lázní Hamman. Návštěvníci se zde mohou cítit, jako kdyby byli v Egyptě. Tuto atmosféru dotvářejí budovy v severoafrickém stylu. Budovy navrhli místní architekti na světový veletrh v Paříži. Město kromě lázní proslavil i v létě organizovaný nejstarší hudební festival ve střední Evropě Hudební Léto a prestižní filmový festival Art Film.


4. Termály Malé Bielice

Partizánske leží mezi Nitrou a Prievidzou. Město bylo na Partizánske přejmenováno na znak uznání účasti místního obyvatelstva v SNP. Kromě historického významu v druhé světové válce se město vyplatí navštívit i kvůli přírodním zajímavostem a termální vodě, která vyvěrá ze tří zdrojů. Město Partizánske obklopují krásné hory, které poskytují skvělé turistické příležitosti. Mírně minerální voda s teplotou 43°C má blahodárné účinky na pohybové ústrojí a nervovou soustavu. Lázně nabízejí i mnoho příležitostí na relax v perličkové lázni, hydromasážním bazénu, sauně a turecké lázni. Návštěvníky přivítají pouze tři bazény a jeden pro děti. Rodiny s dětmi upozorňujeme, že děti do tří let nemají přístup do lázní.


5. Bojnice - Termální koupalište Čajka

Pokud si chcete užít účinky léčivé vody v pohádkovém kraji, Bojnice jsou skvělou volbou. Z bazénu se naskytne nádherný výhled na Bojnický hrad, který téměř bez porušení prožil krušné časy minulého století. Bojnický zámek byl místem natáčení mnoha filmů. První zmínky o lázních pocházejí z roku 1113, kdy se již využívaly k léčebným účelům.

Voda z pramene vyvěrajícího z hloubky 1200 - 1500 metrů je vysoká koncentrace hydrogenuhličitanu, vápníku, hořčíku. Teplota vody se pohybuje mezi 28 - 52°C. Ideální je na léčení onemocnění pohybové a nervové soustavy. Lázně kladou velký důraz kromě léčivé síly vody i na jiné formy přírodních léčivých sil jako je akupunktura nebo návštěva solné jeskyně. V blízkosti se nachází i nejstarší zoologická zahrada, kterou můžete navštívit se svými dětmi.


6. Santovka Wellness

Minerální voda Santovka může přispět k našemu zdraví několika způsoby. Doporučuje se na lázeňskou i pitnou kúru. I když se v oblasti nachází známá vinařská oblast, my přece jen doporučujeme vodu. Zařízení je bohužel možné navštívit pouze v letním období od května do září. Léčivá voda lázní je již známa po staletí, ale první lázeňský dům byl postaven až v roce 1864. Téměř o století později lázně přešly do majetku státu, což představuje změnu a to nejen právní. První známé prameny ztrácely vydatnost, proto se postupně začaly provádět nové vrty. Výzkumné vrty byly úspěšné a od roku 1960 se lázně postupně rozvíjejí. Voda vyvěrá na povrch pouze s teplotou 27°C, což zaostává za teplotou většiny termálních vod. Obsahuje stopové prvky alkalických kovů, které příznivě působí na srdeční a cévní choroby. Blahodárné účinky vody se projevují i ​​v léčbě chorob pohybového aparátu a alergií. Voda neustále proudí, čímž je zajištěn nejvyšší stupeň čistoty. Zajímavostí lázní jsou travertinové bazény z vápence, připomínající římské období. Zde můžeme zažít cestování v čase.


fabulo-logo

Autor:
Fabulo.cz