Zdroj života - 5 nejkrásnějších lázní v Maďarsku

Věděli jste, že po Islandu se většina termálních pramenů na světě nachází v Maďarsku? Léčivá voda je velkým pokladem, vždyť kromě toho, že má rehabilitační a léčivé účinky, i týden strávený v lázních působí relaxačně. Ukážeme Vám pět nejvýjimečnějších v Maďarsku, které se určitě vyplatí navštívit alespoň jednou za život, bez ohledu na to, zda se chcete léčit nebo zrelaxovat. Do výběru jsme zařadili takové léčivé prameny, které potěší tělo i duši.

1. Hévízské lázenské jezero

Termální jezero se na první místo nedostalo náhodou. Je opravdu jedinečné, vždyť je to největší přírodní termální jezero na světě. Proto má také zvláštní postavení. I okolní flóra a fauna je zařazena do zvýšené ochrany, neboť je součástí přírodní biosféry jezera. Kromě toho, že toto jezero v blízkosti Balatonu je nádhernou přírodní atrakcí, i jeho léčivé účinky jsou výjimečné. Má příznivé účinky nejen při onemocněních pohybového aparátu, nehodách a zlomeninách, ale i při problémech s klouby je povznášející ponořit se do horké vody, která vyvěrá o teplotě 38°C. Je bohatá na vápník, hořčík, síru a mírné množství radonu.

2. Lázne a plovárna Széchenyi

V srdci Budapešti, v městském parku Városliget, jen pár kroků od centra, se nacházejí historické léčebné lázně Széchenyi. Na začátku minulého století postavený lázeňský komplex, který je jeden z největších v Evropě, se doporučuje především milovníkům architektury a umění. Nejen jeho vnější vzhled je impozantní, ale ve vnitřních prostorách se nacházejí mistrovská díla mnoha slavných umělců. Nezapomínejme však ani na léčivé účinky vody: je to léčivá voda pro lidi, které trápí gynekologické problémy, poruchy krevního oběhu a problémy pohybového ústrojí. Vyvěrá ze dvou vrtů o teplotě 74,5 a 77°C. Nejdůležitějšími složkami termální vody jsou hydrogen-uhličitan, síran, sodík a vápník. Pitná kúra je léčivá na onemocnění trávicího traktu, neboť kromě výše uvedených složek voda obsahuje fluorid a alkálie.

3. Jeskynní lázně a wellness Miskolctapolca

Jeskynní lázně Miskolctapolca se dostaly do našeho seznamu, protože je to opravdu zvláštní směs zázraků přírody a lidské představivosti. V jeskyni vytvořených lázních si všimli už i Turci, ale oblíbené lázeňské místo se stalo až po jejich vládě. Od té doby jsou populární zejména v kruhu těch, kteří trpí potížemi s klouby. V jeskyni je teplota vody, která vyvěrá z vápence, 28-32°C. Hlavními složkami jsou hydrogen-uhličitan, vápník a hořčík. Do jeskynních lázní se rádi vydají i ti, kteří touží po netradičním lázeňském prostředí.

4. Léčebné lázne a letní koupalište Harkány

V jižní části Maďarska, v župě Baranya, se nacházejí léčivé lázně, jejichž pramen objevili před téměř dvěma sty lety. Tehdejší majitel pozemku, rodina Batthyányi, neváhal zde založit lázně, o kterých se později ukázalo, že je to ráj pro revmatiky a prokazatelně léčí i psoriázu. Chodili sem v hojném počtu a během téměř dvě stě let termální voda zmírnila bolesti mnohým léčení chtivým. Zázračná voda se však nedoporučuje každému. Lidé s rakovinou a kardiovaskulárními nemocemi by se měli vyhýbat lázním Harkány. Voda je alkalicko-hydrogen-uhličitanová a patří do skupiny sirných vod.

5. Termální a léčebné lázně Makó

Když se řekne Makó, pravděpodobně každého napadne cibule. Takto byl na tom i Imre Makovecz, který navrhl Hagymatikum (z maď. Hagyma = cibule), čili lázně postavené okolo lázeňské vody města Makó. Příznačný je i název, vždyť samotná budova zvenčí i zevnitř krásně symbolizuje znaky města. Lázně patří mezi nejmladší, protože ne více než před šedesáti lety objevili první vrt na nádvoří radnice. Jedinečná je i mezi termálními vodami díky mírně radioaktivnímu léčivému bahnu Maros se speciálním složením, které má příznivé účinky mezi jinými na pohybová a revmatická onemocnění. Jeho léčivá voda má 41-62°C a její složení sestává z natrium-hydrogen-uhličitanu. Je vhodná pro léčení onemocnění kloubů, páteře, artritidy, zánětech a paralýze nervů a atrofovaných svalů.

fabulo-logo

Autor: András Mayer
Fabulo.cz