Po stopách výrobců prémiových masážních stolů - dvoutýdenní exkurze po továrnách v Číně

Již téměř 10 let spolupracujeme s čínskými výrobci, kteří podle našich návrhů a představ vyrábějí masážní stoly vlastní značky a masážní příslušenství. Je pro nás důležité udržovat s nimi i osobní vztahy, abychom měli jistotu, že naše výrobky se vyrábějí pouze u těch nejlepších a splňují naše vysoké požadavky.

V posledních letech jsme je nemohli navštívit, jelikož Čína až letos v březnu jako poslední uvolnila covidové restrikce. Poprvé od roku 2019 bylo možné svobodně vycestovat, aniž bychom si užívali dvoutýdenní pohostinnosti čínského karanténního hotelu.

Během dvoutýdenní intenzivní túry jsme navštívili nejen naše stávající partnery, ale i nové potenciální výrobce. Pod drobnohled jsme si vzali továrny a jejich systémy zajištění kvality. V průběhu let jsme se přesvědčili, že na rozdíl od obecného povědomí je možné v Číně vyrobit výrobky prvotřídní kvality, ALE musíte si dobře vybrat partnera a nesmíte šetřit, kvalita se musí zaplatit. Velmi důležitou zkušeností je i pravidelná komunikace našich požadavků a poskytování zpětné vazby, pokud nedostaneme to, co očekáváme, díky čemuž bude konečný výsledek lepší a lepší. K tomu samému vždy vyzýváme i naše zákazníky. Během naší cesty jsme také nahlédli i do takových továren, se kterými by bylo chybou uzavřít smlouvu naslepo. Víme přesně, s kým se vyplatí spolupracovat a s kým ne, pokud je naším cílem spokojenost našich klientů - masérů s konečným výsledkem.

Během dvou týdnů jsme s denní pravidelností zveřejňovali informace na našich sociálních stránkách a podávali zprávy o nejnovějším dění. Tyto příspěvky jsme shromáždili do jednoho celku, díky čemuž si nyní můžete přečíst o našich dobrodružstvích v Číně na jednom místě.

Naše první cesta vedla na 133. veletrh Canton Fair China

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

S visačkou „Buyer“ na krku jsme si prohlédli jednu z největších tematických výstav na světě. V roli "Buyer-a" nebo i nákupčího nás běžně nepotkáte a můžete nás znát spíše jako prodejce. Ale raději se nazýváme informátory, poskytovateli služeb nebo jen poskytovateli, lépe to vyjadřuje naše poslání.

Stejně jako vy, jsme velmi nároční zákazníci a v tomto duchu jsme navštívili vystavovatele 133. Kantonského veletrhu, kde byly k dispozici produkty určené pro profesionály i laiky. Důkladně jsme kontrolovali a testovali jejich produkty, ptali jsme se jich na výrobní procesy a systémy zajištění kvality. Snažili jsme se dohodnout podmínky tak, abychom vám uměli poskytnout co nejlepší poměr cena/kvalita pro vaše produkty.

Poznali jsme i naše výrobce masážních lehátek a nové potenciální dodavatele, které v nejbližších dnech navštívíme i u nich "doma". Mysleli jsme si, že jsme už ve světě masážních pistolí viděli všechno, ale tady jsme narazili na inovace, které podle mě překvapí i vás, pokud je odhalíme v našem internetovém obchodě. Našli jsme také nové designové ohřívače oleje s nastavitelnou teplotou, silnostěnné vakuové baňky odolné proti rozbití, omlazující kosmetický strojek na světelnou terapii s válcovou hlavicí, stabilní i mobilní lymfodrenážní stroje a mohli bychom pokračovat dál a dál.

Masážní křesla s vesmírnou technologií a předící masážní méďa na čínské výstavě Canton

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Na čínském Kantonském veletrhu jsme kromě masážních, fyzio a kosmetických potřeb vyzkoušeli i produkty pro domácí použití. I masér potřebuje masáž a není nic lepšího, než se svalit do pohodlného masážního křesla, které nám nejprve naskenovalo tělo, abychom si masáž přizpůsobili, a pak nás dobře pomasírovalo. Stroj samozřejmě nikdy nenahradí lidský dotek, ale tato křesla už masírují na znepokojivě vysoké úrovni a jejich velkou výhodou je, že mají vždy čas a nikdy se neunaví.

Kromě vesmírných masážních křesel jsme vyzkoušeli i jednodušší masážní doplňky, našli jsme mezi jinými nejlepší masážní holínky na masáž chodidel a masážní polštáře na masáž beder. Našli jsme také kvalitní infrasaunu z nefritového kamene. Naším největším favoritem byl předoucí masážní lední medvěd

Prvotřídní relaxace na příjemně pohodlných masážních stolech

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Světová výstava Canton Fair je za námi, ale ještě před odletem do Hangzhou máme pár dní na návštěvu továren v okolí. Nejprve pro nás jeden z našich aktuálních dodavatelů poslal auto a odvezl nás na místo vzdálené dvě hodiny.

Hlavním cílem každé návštěvy dodavatele je lepší se navzájem poznat, aby znali naše potřeby a my známe jejich výrobní procesy a systémy zajištění kvality. Oba máme zájem na rozšiřování portfolia a zvyšování objemu, pro nás to znamená také lepší podmínky, jejichž benefity využívají i naši zákazníci.

Naši pozornost upoutalo několik nových modelů. Snad nejúchvatnější byla vyhřívaná vodní postel hrající všemi barvami a vibrující, která sama o sobě poskytuje takový relax, že masérka je už jen třešničkou na dortu.

Po vyzkoušení všech léčebných lůžek v showroomu jsme byli pozváni do restaurace ve tvaru a velikosti letadla, kde letušky podávaly chutná čínská jídla – „cestovali“ jsme první třídou.

Sebevědomí producenti nám dají nahlédnout do zákulisí, protože nemají co skrývat

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Po obědě nás provedli celým výrobním procesem, viděli jsme jak jsou masážní lůžka dotažena do posledního detailu.

Při procházce po patrové budově továrny, kde pracuje více než 300 lidí, jsme spálili také přijaté kalorie v restauraci ve tvaru letadla

Líbí se nám, když výrobce nemá co skrývat a když se zeptáme, jestli můžeme fotit, dostaneme odpověď "Go anywhere and see anything you want." - "Jdi kamkoli a podívej se na cokoliv chceš."

Ze seznamu výrobců vyčnívají, jelikož ošetřovací lůžka nejsou montována z polotovarů, všechny díly se vyrábějí zde. Sami ohýbají, nahřívají, vypalují, natírají kovové části, opracovávají dřevo, vyrábějí a stříhají houbu na míru, šijí čalounění a dokonce sami sestavují základovou desku elektroléčebných postelí. Je úžasné, jak pedantní, precizní a koordinovaná práce zde probíhá a jaký je zde řád.

Jsme hrdí na to, že část našich elektrických léčebných lůžek se vyrábí právě tady a není pochyb o tom, že v budoucnu budeme sortiment rozšiřovat o nové modely. Milujeme, když si výrobce dává tak záležet na detailech a nedělá kompromisy na úkor kvality. Absolutně nás přesvědčili.

Nosnost každého stolu poctivě testují

(Komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Kolik kilových hostů unese vaše elektrické lehátko? Ukázali nám v továrně, kde se vyrábějí i naše lehátka, jak vše testují před zabalením a odesláním do Evropy.

U elektrických lehátek není důležité jen to, aby konstrukce vydržela velkou váhu a nezhroutila se, ale motor musí vydržet i dodatečné zatížení a být schopen zvednout hosta s nadváhou. Ve zvukotěsné zkušebně se kromě nosnosti 175 kg testují všechny funkce lehátka a kontroluje se i umělá kůže, aby bylo lehátko bezvadné před tím než se vydá na cestu.

Držák mobilu na masážní stůl pro ty, kteří rádi spojují příjemné s užitečným

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Měli jste už klienta, který by raději četl nebo díval film, než by relaxoval při masáži? Bylo zajímavé vidět, jak se naplňuje jeden náš starý nápad. Dnes navštívená čínská továrna splnila sen klienty, kteří nechtějí zapomenout na rozmazlování a hledět skleněným pohledem skrz otvor (výřez otvoru na tváři), ale raději využijí každou minutu k tomu, aby byli během ošetření mobilní.

Luxusní ošetřovací stůl, na kterém byste nejraději leželi celý den a užívali si masáž nebo wellness proceduru

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Tentokrát jsme navštívili čínskou společnost vyrábějící luxusní wellness lehátka. Z malé manufaktury vzniká ročně jen několik lehátek ve vysoké kvalitě, vyrobeny jsou z nejlepších dostupných materiálů, s maximální péčí a kontrolou. Cokoli nás zaujme, lehneme si na to a vyzkoušíme to při masáži. Nabízejí úroveň pohodlí, při které je opravdu obtížné vstát! Člověk by celé dny jen ležel a užíval si masáže nebo kosmetické ošetření.

Na radost náročných salonů, spa a wellness center, která poskytují vždy nejvyšší možnou kvalitu a komfort, to bude jen otázka měsíců a v naší nabídce bude dostupná také kategorie high-end. Společnost momentálně dodává do 3 zemí, ale jsme si jisti, že tuto kategorii kvality si žádá nejen anglický, německý a holandský, ale i český profesionál. Zasloužíte si to, to je jisté. Vyzkoušeli jsme to!

Další zajímavost nad rámec držáku na mobil, který jsme oznámili včera: ve skladu jsme si všimli "zázračné pero", které odstraňuje nečistoty z čalounění. Proč by se měla nová postel čistit? Například proto, že pokud se ho pracovník továrny dotkne špinavýma rukama, zůstanou na čalounění otisky prstů. Záměrně se také "špiní", jelikož jednotlivé dílčí procesy jsou na čalounění označeny tužkou, kterou je třeba případně odstranit. Pokud jste si někdy koupili "levné" masážní lehátko, možná jste natrefili na značku, kterou na konci výrobního procesu zapomněli nebo nepovažovali za důležité vymazat.

Nová 3D řešení čalounění pro masážní stoly

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Nejprve na výstavě v Kantonu a později během návštěvy továrny jsme si všimli dvou nových, dosud nevídaných potahů masážních lehátek. Nebyly to známé hladké čalounění, jedno- či dvoubarevné, různé vzorované a barevné kombinace, ale se speciálním 3D nádechem. Na stejném místě jsme viděli i tři různá řešení rukojetí.

Proč Tandem vyniká z řady „economy“ masážních stolů? Ďábel se ukrývá v detailech...

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Jedna z našich nejdůležitějších cest vedla k výrobci masážních lehátek naší vlastní značky Tandem. To, co jsme tam viděli, nás utvrdilo v tom, že kvality našeho výrobce z kategorie "economy" nebo i dostupných lehátek jsou více než nadstandardní. Pracují s kvalitnějšími materiály, dbají více na detaily, každé z dokončených lehátek kontrolují a to nejen na namátkově, jak je zvykem u jiných výrobců.

Co se týče použití materiálů, určitě bychom vyzdvihli jejich překližku, která je oproti průměru hrubší a pevnější, takže nepraskne ani pod těžšími hosty. Pěna, kterou používají, má vyšší hustotu, takže při ležení na ní klient pod sebou necítí tvrdé dřevo. Nohy verze s kovovými nožičkami jsou svařovány, díky čemuž se postel určitě nebude kývat, jako v případě přišroubovaných nožiček, což se zvykne dít po uvolnění šroubů. To jsou jen některé nalezené rozdíly, vyjmenovávat bychom je mohli ještě dlouho.

Jako dárek jsme přinesli průvodce krásami naší země a tatranský čaj - upozornili jsme je, aby nezačínali s těmi 72%.

Návštěvu továrny jsme zakončili v útulné restauraci u jezera, kam s námi zašla i ředitelova rodina. Jejich šestiletý syn Joe nás naučil, jak správně jíst hůlkami. Cvičili jsme celou cestu, ale stále máme co zlepšovat. Místní je používají již od dvou let a bez problémů s nimi uchopí zrnka rýže.

Hrající polštář na podhlavník, o kterém mobilní masér a jeho klient vždy snili

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Po držáku na mobil, který se dá namontovat na masážní lehátko, je zde další vynález z Číny, držák na hlavu s reproduktorem.

Malé reproduktory jsou ukryty v hlavovém držáku, hudbu lze spustit z mobilního telefonu. "Gadget" lze spárovat přes bluetooth nebo připojit přímo kabelem. Zajímavým zážitkem je, že hudba vychází přímo z polštáře, na který si položíte hlavu.

Užitečné to může být i pro mobilního maséra, který nemusí s sebou nosit malý reproduktor, chce-li si během masáže pustit hudbu.

Východní pohodlí, čistota, pořádek a hyperrychlé vlaky

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Masážní křesla z výstavy čínského veletrhu Canton jsme opět viděli během naší cesty na letištích a železničních nádražích.

Jasně to podle nás ukazuje rozdíl ve srovnání s naší malou zemí, kde si často neumíme ani odpočinout nebo se nám nechce najít čas pro sebe. V Číně je na vlakovém nádraží vše čisté a uklizené a ještě vám i dají masáž na počkání. A ještě o rychlosti, s jakou tyto tzv. kuličkové vlaky se závodí, o tom ani nemluvíme. Představme si, že kdyby trasa Budapešť - Praha trvala řekněme hodinu a půl namísto šesti hodin, jaké možnosti by se nám otevřely.

Ale nečeká zde jedno či dvě křesla, ale celé řady, desítky masážních křesel, do kterých se stačí jen posadit. Pro aktivaci je třeba naskenovat QR kód, zaplatit online a užít si masáž.

Jelikož systém akceptuje jen platbu z čínské banky, nepodařilo se nám je bohužel vyzkoušet, ale jeden z výrobců, který nás vyzvedl na stanici po nás poslal auto s masážními sedačkami vzadu, co jsme si užili. Taková je orientální pohoda.

V továrně na prémiové masážní postele Fabulo považuje ředitel za věc cti, aby byl konečný produkt bezchybný.

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Poslední zastávka naší přehlídky v Číně nás zavedla do továrny, kde se vyrábějí prémiová masážní lehátka Fabulo. Předtím, než jsme si prohlédli nové modely, ukázaly nám různé masážní vychytávky, vyzkoušeli jsme novou mini masážní pistoli, elektrické masážní baňky a nahřívací přístroj na masáž kolen a vyzkoušeli jsme i zajímavý přístroj pro masáž očí a hlavy, který je velmi účinný při bolestech hlavy.

Do showroomu nás doprovázeli manažer továrny a hlavní inženýr, aby byli informováni z první ruky, pokud se nám něco nelíbí nebo si to představujeme jinak. Máme s nimi dobré zkušenosti, vždy jim umíme poslat zpětnou vazbu od našich zákazníků, případ prošetří a většinou chybu odstraní při vývoji produktu, případně vyvinou novou funkci, která zařízení zefektivní.

Tady jsme měli možnost osobně prezentovat požadavky našich zákazníků, například jsme navrhli ještě silnější a odolnější snižovací mechanismus léčebného lehátka Fabulo Chiro. Lehátko na místě rozebrali a dohodli jsme se, kterou část je třeba vyměnit za pevnější, aby se snižovací mechanismus vlivem těžkého hosta nebo silnějšího tlaku nerozbil. Dříve se to stalo pouze zřídka a odteď už nikdy.

Vyzkoušeli jsme také nové modely elektrických ošetřovacích lehátek, jejichž ošetřovací plocha je potažena rovnoměrnou tvrdou foukanou pěnou, velmi inovativní a nadčasové řešení. Mezi přenosnými lehátky jsme našli dosud neprodávaný model, který je ve středu užší, takže masér má lepší přístup ke hostovi, ale rozšiřuje se v ramenou, takže host může pohodlně ležet.

Jako dárek jsme přinesli Tatranský čaj a cestopis, aby poznali chutě a krásy naší země. Dámy dostaly panenky oblečené v krojích z kukuřičných klasů, ze kterých se velmi těšily, takové milé drobnosti zde milují.

Inovace v podniku Fabulo, kde vyřešili rychlé nastavení pevného masážního stolu, který lze dokonce upravit na matraci

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

V showroomu výrobce Fabulo lehátek se objevila novinka, kterou jsme si okamžitě zamilovali. Pevné ošetřovací lehátko, jehož výška je mimořádně snadno nastavitelná a lze jej položit na zem téměř jedním pohybem.

V případě pevných lehátek s klasickou dřevěnou konstrukcí musíte odšroubovat všechny nohy, vložit je do odpovídajících otvorů ve čtyřech rozích postele a poté je přišroubovat zpět. U tohoto modelu stačí přemístit stabilizační kolík nohou do jiného otvoru a výška postele se okamžitě změní. Nejlepší na tom ale je, že se dá úplně spustit na zem, takže se masážní lehátko může proměnit v masážní matraci. Jak jednoduché a skvělé! Z tohoto vývoje jsme byli uneseni.

V závodě Fabulo jsme našli nejdůkladnější kontrolu kvality, i příchozí díly se přísně testují

(Více obrázků a komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Po návštěvě showroomu nás druhý den zavedli do výroby. Mezi navštívenými čínskými továrnami měla nejdůkladnější kontrolu kvality ta, kde se vyrábějí lehátka Fabulo. Zde jsou i díly přísně testovány a to opravdu detailně a to tak, že i šrouby se váží a kontrolují individuálně, takže při výrobě mohou být použity jen prvotřídní suroviny. Dělají totéž se dřevem, pěnou, čalouněním a všemi ostatními komponenty.

Při výrobě ukázaly rozdíly, kterými se odlišují od ostatních výrobců. Kouzlo výroby se skrývá v detailech, ať už jde o zubovité spojení dřevěné konstrukce, která je tak pevnější, protože ji nedrží jen šrouby nebo vícevrstvou pěnu, jejíž vrchní vrstvu tvoří paměťová pěna, díky čemuž je masážní nebo kosmetické lehátko obzvláště pohodlné.

První den nás naši hostitelé hýčkali v klasické čínské restauraci a druhý den ve fajnové restauraci s výhledem na mrakodrapy Šanghaje. Jejich pohostinnost odrážela prémiový přístup závodu Fabulo.

Jednobodové zatížení? Pro masážní stůl Fabulo je to hračka!

(Komentáře k tomuto příspěvku najdete zde.)

Takto testují jednobodové zatížení všech masážních lehátek Fabulo před jejich zabalením a odesláním na cestu k nám. Stroj se pohybuje po celé délce a šířce lehátka a tlačí na něj velkou silou, přesně tak, jak to může udělat váš host kolenem nebo loktem při otáčení se na lehátku. Díky tomuto testování nedojde k žádným nepříjemným překvapením při masáži.

Proto jsme považovali za důležité během dvou týdnů navštívit čínské výrobce masážních stolů a porovnat jejich kvalitu

Kvalita vs. kvantita. Během naší prohlídky jsme navštívili řadu dalších továren, o kterých jsme neinformovali, protože se naše názory nesetkaly. Kvantita byla pro výrobce důležitější než kvalita. Rozdíl se jasně projevuje například v jejich kapacitních rozdílech. Naši výrobci dokáží vyrobit dohromady 2-300 masážních lehátek za den, což je také dost mnoho, ale u těchto velkovýrobců, kteří mají vysokou automatizaci, ale nízkou lidskou přidanou hodnotu a chybějící osobní kontrolu, dokáží denně vyrobit až 1200 masážních lehátek.

Velmi jsme se usmívali, když jsme ve skladu těchto fabrik našli polské, slovenské či maďarské značky. Nafotili jsme i jejich obaly, ale v zájmu férovosti tyto fotky samozřejmě nebudeme sdílet, protože nám absolutně nejde o dehonestaci těchto značek. Považujeme naše zákazníky za dostatečně chytré, aby rozpoznali kvalitu a rozumně si vybírali.

Věděli jste, že nejméně 90 % světových masážních lehátek je vyrobeno v Číně? Ale není jedno, ve které továrně. Proto jsme považovali za důležité během naší dvoutýdenní cesty navštívit co nejvíce továren a porovnat kvalitu.

Před pár lety jsme napsali podrobnou studii, kde jsme se podělili o desetileté zkušenosti na trhu masážních lehátek. Pokud jste ji ještě nečetli a zajímá vás, podle jakých kritérií vybrat spolehlivé masážní lehátko, klikněte sem.

Mátis Iván

Autor:
Ivan Mátis, masér a manuální terapeut, jednatel internetového obchodu Fabulo
www.fabulo.cz