Aromaterapie nejen na virové období

Příroda nám nabízí zázračné poklady, které s lidskou vynalézavostí můžeme účinně použít jak na dezinfekci ovzduší, tak i na dezinfekci našich rukou.

Léčivé účinky rostlin zná a využívá lidstvo už velmi dávno. Již ve starověku je používali především při sakrálních obřadech a v péči o krásu. Dnešní podoba aromaterapie a éterických olejů zahájila svou expanzi ve 20. století poté, co jeden francouzský vědec, René-Maurice Gattefossé, své popáleniny, které vznikly během výbuchu, ošetřoval levandulovým olejem. Rána se zahojila a na základě této skutečnosti svou pozornost zasvětil léčivým účinkům rostlinných olejů.

Výroba pravých čistých éterických olejů s vysokou kvalitou je drahá, proto se je mnozí snaží ředit syntetickými látkami, nebo nahradit komponenty, proto při každém nákupu dávejme pozor na to, aby se do našeho košíku dostaly pouze éterické oleje s certifikátem.

Pokud jsme si už pořídili produkt odpovídající kvality, na jeho použití v domácnosti existuje několik možností. Nejčastějším způsobem je odpařování. Na tento způsob doporučujeme především difuzér. Zařízení funguje na principu studeného ultrazvukového odpařování, čili éterický olej a vodu rozloží na drobné mikročástice, které pak ve formě jemné mlhy rozprašuje, čímž chrání citlivé molekuly oleje. Tato metoda je mnohem účinnější než odpařování pomocí svíčky, neboť ta během ohřívání olej poškozuje.

Přirozená dezinfekce

Výběr éterických olejů je obrovský, každý si může najít svůj oblíbený. Mezi nejznámější oleje patří olej z čajovníku, který je známý svými dezinfekčními a antibakteriálními účinky. Rostlina pochází z Austrálie, kde je původní rostlinou. Používají ji i původní obyvatelé, pravda, pouze jako odvar. Výtažky z rostliny prokazatelně snižují záněty, ničí bakterie a viry, proto se s oblibou používají v léčivech a kosmetice.

Je vynikající dezinfekční prostředek, který může poskytnout ochranu i proti virům. Přidáním do tekutého mýdla může být vhodným řešením dezinfekce rukou.

K dezinfekci vzduchu doporučujeme kombinaci éterických olejů Tea Tree a Eukalyptus nakapat do odpařovače.

Velmi oblíbené jsou citrusové vůně. Vhodnou kombinaci tvoří například Citrón a Tea Tree. Téměř každý z citrusových éterických olejů má antibakteriální a dezinfekční účinek a zároveň působí osvěživě a antidepresivně.

Sladší vůně jsou více oblíbené u dětí. Pro ně namíchejme olej z eukalypta s mandarinkou.

Éterický olej z Kafrovníku je účinnou pomocí v případě nachlazení a chřipky, protože má antibakteriální a antiseptické účinky. Jeho silná a výrazná vůně léčivé byliny dlouho přetrvává.

Na onemocnění dýchacích cest se doporučují éterické oleje eukalyptus a máta. Ne náhodou se obě používají ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Mnozí je mají rádi pro jejich osvěžující a příjemnou vůni.

Další velmi oblíbenou vůní je vůně levandule, kterou ani my nemůžeme vynechat z našeho seznamu.. Levandule je obecně známá uvolňujícími účinky, pomáhá při relaxaci a podporuje klidný spánek. Vyplatí se ji vyzkoušet i při bolestech hlavy. Také zklidňuje podrážděnou pokožku po častém mytí rukou. Esenciální olej Levandule lze používat přímo na pokožku a je vhodný i během těhotenství.

fabulo-logo

Autor:
Timea Balogh
www.fabulo.cz