Jak vyhladit vrásky, které vznikly kvůli obavám, pomocí masáže obličeje?

Thomas Myers, představitel Strukturální Integrace, sdílel video, které je aktuální zejména v napjatém období pandemie koronaviru a které můžete využívat i v ,,klidnějších časech" - vždyť stres byl organickou součástí našeho života i před pandemií. Tehdy byl důsledkem našeho uspěchaného života, v současnosti vzniká pro strach z nemoci.

Návod na masáž obličeje pomáhá, abychom si v této době plné napětí a strachu dokázali vyhladit vrásky na naší tváři, a místo zachmuřeného výrazu obličeje vykouzlili úsměv. Nic jiného k tomu nepotřebujeme, pouze naše ruce a prsty. Thomas Myers je známý americký chiropraktik, jeden z průkopníků masážních technik tkaninového systému. Existenci funkčních siločar lidského těla podle Idy Rolf potvrdil pitvou. Podrobný popis rozmístění fascií popisuje ve své populární knize s názvem Anatomy Trains.

Už dávno je známo, že napětí (stres) ,,se ukládá" v našich svalech, a to způsobuje, že naše tkáně jsou postupně stále tužší, staženější. Myers ve svém videu konkretizuje místo ,,ukládání" našich obav na naší tváři. Zmatenost, to, že nevíme, co se kolem nás děje, prohlubuje vrásky na našem čele. Strach o naše vztahy ,,se ukládá" v lícních svalech. Nakonec obavy z toho, zda se dokážeme o sebe postarat a jak zvládneme překážky, zatěžují svaly v okolí čelisti.

Z videa, ve kterém je předvedena masáž obličeje, nás naučí, jak dokážeme uvolnit, hydratovat a vyhladit pojivovou tkáň našeho obličeje pomocí prstů. Pokud rozumíte anglicky, nebudete potřebovat žádný další komentář. Stačí, když si pustíte nahrávku. Pokud anglicky neumíte, i tak pomocí videa dokážete napodobit jednotlivé hmaty, ale dříve, než si ho pustíte, bude dobré, pokud si přečtete následující řádky.

Sílu tlaku si určíte sami na základě vlastních tělesných pocitů. Myers na videu vzpomíná, že on sám preferuje silnou masáž až po kosti, aby pořádně uvolnil svaly. Pokud natrefíte na ztvrdlé uzlíky, zastavte se u nich na chvíli, a věnujte se jim, dovolte, aby se pod dotekem vašich prstů a z nich vyzařujícího tepla ,,rozpustily". Tyto spouštěcí body, nebo tzv. trigger points , signalizují problémy látkové výměny na úrovni pojivové tkáně, a proto je dobré je uvolnit.

Předvedená technika začíná masáží čela, kde se vytváří největší množství vrásek. V dnešních dnech mnozí stahují obočí a svrašťují čelo ve své zmatenosti z toho, co se děje ve světě, a pro otázku, jak se bude vyvíjet naše budoucnost. Nevynechávejte ani obočí, pod ním však provádějte masáž opatrně, zvláště pokud máte už svůj věk, určitě byste nechtěli ještě více natáhnout již tak uvolněnou pokožku horního víčka. Pojivovou tkáň pod očima můžete směle masírovat táhlými pohyby směrem ke spánkům.

Lícní kosti můžeme masírovat do výšky, resp. hloubky. Myers na videu pomocí lebky ukazuje přesné anatomické umístění lícních svalů. Následuje masáž a uvolnění svalů pod nosem, nad a pod rty a nakonec svalů brady a čelisti. Masážní pohyby doporučujeme sledovat podle videa a procvičovat je před zrcadlem, abyste si je pořádně zafixovali.

A nakonec nezapomínejme ani na uši, které Myers považuje za mikrokosmos našeho těla a přes které můžeme ovlivnit každou část našeho těla. Uši promasírujme důkladně, dokud se pořádně nepřehřejí a nebudou měkké, jako plastelína, odstraňme z nich všechny bolestivé pocity. Myers uvádí názornou ukázku umístění jednotlivých akupunkturních bodů uší a jejich propojení s jednotlivými orgány, na které orgány můžeme jejich masáží působit. Strečink krku, který je na konci videu, není součástí obličejové masáže, ale jeho pomocí můžeme zlepšit kapacitu horní části plic, které se většinou stáhnou, pokud se lekneme nějaké situace, proto je dobré ho uvolnit, abychom si konečně mohli vydechnout.

Cvičením, 3-5 minutovou masáží denně můžeme dosáhnout viditelných výsledků již po několika dnech. A co se týče naší nálady, ta bude lepší už po první masáži a s úsměvem na tváři budeme mít i hezčí den.

Obličejová masáž - Tom Myers

 

Mátis Iván

Autor:
Ivan Mátis
www.fabulo.cz