Ne všechny druhy masáže jsou pro každého - Dobré rady pro správný výběr

Jaký druh masáže si máme zvolit, který nám nezhorší, ale zlepší náš stav? Jak můžeme posoudit, která masáž je pro nás nejvhodnější?

Pokud jsme zdraví, neužíváme (a ani bychom neměli) pravidelně léky. Pokud nemáme žádné bolestivé nebo zánětlivé tělesné symptomy (samozřejmě sem nepatří revmatické nebo unavené svaly), a pokud máme rádi masáže, vybírejme si podle zdravého rozumu a sympatie. Vyzkoušejme co nejvíce dostupných forem masáží a pokud zjistíme, které jsou naše oblíbené, vraťme se k nim v pravidelných intervalech (týdně nebo měsíčně), abychom se tímto udržovali v kondici!

Pokud už máme takový problém, který bychom chtěli léčit masážemi, je dobré vědět, kde jsou hranice těchto masáží. Náš blog se věnuje pouze několika známějším terapiím, ale do sledu myšlenek lze začlenit téměř cokoliv. Je důležité, abychom nikdy NEhleděli na to, co nabízejí v reklamách, ale na to, co dělá terapeut fyzicky během terapie.

Ze západních masáží je nejznámější léčivá masáž. Zde musí terapeut disponovat lékařskými vědomostmi v oblasti anatomie a patofyziologie. Masáž musí provádět s odpovídající pozorností. Ošetřovat může pouze danou část těla (což je bolestivé), ale je lepší, když pozornost dostanou i související oblasti. Samozřejmě, pokud nás bolí pas, po čase už zkoušíme každým svalem ulehčit bolestivé místo. Masér rozhýbe, ale NIKDY neškube s pacientem a nedělá mu bolestivé polohy a pohyby. Ovšem bolestivé svaly jsou bolestivé i na dotek, ale dýcháním a uvolněním svalů během masáže získají zpět svůj bezbolestný stav. Uvolní se.

Takovou relaxaci můžete zažít i při jiných formách východních masáží. I zde je důležité, aby nevznikly náhlé pohyby a napjaté držení těla, které by mohly zhoršit stav bolestivých částí těla. Mnohé energetické masáže dávají tělu hlubší efekt, než kdyby se pouze protáhly svaly, ale uzdravení přinese vždy úžasná samoléčebná síla vlastního organismu. Ve skutečnosti, pokud dokážeme odstranit znepokojující, rušivé nebo překážející tělesné a duševní procesy, uzdravíme se jako mávnutím kouzelného proutku!

K tomuto samozřejmě velkou měrou přispěje jakákoliv, pro nás vyhovující, léčba nebo procedura! Jen ne každý má stejnou cestu! Díky Bohu, v dnešní době je z čeho vybírat!

avatar

Autor:
Györgyi Borda, masér