Ne všechny druhy masáže jsou pro každého - historický přehled

 

V bylinkovém herbáři svaté Hildegardy si můžeme přečíst tyto řádky:...,,na každou nemoc existuje lék"... Za tímto tvrzením se však skrývá skutečná rada. Není jedno komu, na jaký problém a jakou léčbu navrhne odborník. Stejně ani to, s jakou přesností, odborností a lidskou opatrností může terapeut provést léčbu.

Kdo má rád, když ho masírují, rád si vyzkouší různé druhy masáží.

Avšak ne všechny masáže jsou vhodné pro všechny. Je vhodné informovat se o účincích ošetření, když jsme zdraví, ale hlavně, pokud bojujeme s problémy na určitých částech těla. Zdravý rozum nám může hodně napovědět při výběru.

Pro správný výběr se podívejme, jak se vyvinuly dnes známé formy masáží.

Prapůvod masáží je zakořeněn v minulosti. Poznatky o léčivých bylinách a lázních pocházejí z egyptské, zatímco masáže spojené s pohybem a fyzickou aktivitou a komplikovanými chvaty z řecké kultury. Samozřejmě, pokud se fyzioterapeut chce hlouběji zabývat léčebnými formami, nemůže se vyhnout tomu, aby poznal i duchovní stránku těchto kultur.

Mezi východní a západní medicínou je určitý rozdíl. Zatímco západní školy po středověku mohly dokonce dokázat svou představu i pitvou u jednotlivých nemocí, u východních směrů zanechala náboženská úcta k tělu tak hlubokou stopu, že do dnešních dob ošetřují tělo především zahalené do oděvu. Tyto orientální masáže (např. thajská nebo čínská masáž, yumeiho atd.) pracují pouze podle přísných pravidel, ošetřující linie meridiány tlakem nebo tahy na speciální energetické body.

Egyptské masáže již nejsou v dnešní době rozpoznatelné samy o sobě. Léčené vědy známé privilegovaným byly přísně v rukou kněžství a privilegovaných vrstev. I dnes pozorujeme smýšlení, jak na bolest očekáváme výhradní léčbu od vnějšího zdroje. Nebo ne?

Při vývoji thajské masáže bylo důležité, že byla založena na místní zvyklosti, na chodidla zatížené chůzí mnoha kilometrů a znalostí funkcí energie těla. Takže, pokud dnes chceme absolvovat thajskou masáž, nepřekvapme se, pokud odborník stráví většinu času hlavně ošetřením nohou, zatímco páteř a záda se dostanou do pozadí. Thajské masáže prováděné v obchodních domech jistě přehlédnou, pokud zmíníme bolesti páteře, vždyť se nezaměřují na možnost takového ošetření.

Čínské a japonské masáže aktivují schopnost samoléčby těla uvolňováním různých energetických linií. Vždyť i my vidíme, že pokud si pořežeme pokožku, ta se po krátkém čase sama zahojí. Východní masáže jdou však dále. Pokud odstraníme látky způsobující záněty z těla a uvolníme jejich energetické cesty, také proběhne tento proces, pokud nenastalo nenávratné poškození. Je to složitý, komplexní proces, který vyžaduje hluboké zanícení, množství znalostí a moudrost ze strany terapeuta.

Jak u západní, tak i u východní masáže je důležitá osobnost terapeuta. Připravenost této linie, bodů, anatomická znalost je rozhodující, případně postavení vlastního těla, energetického, zdravotního, kondičního postavení může být rozhodující při úspěšnosti léčby.

 

Důležité je, abychom pochopili, že zdravé a fit tělo se dokáže přizpůsobit skoro všemu, ale každý by měl být schopen posoudit svůj vlastní zdravotní stav. Nadšená thajská masérka v obchodním domě neschopná odhadnout, že bolavá záda není jen problém, který zmizí, ale je to znamení od těla, že začala strukturální deformace v oblasti páteře, se kterou se musíme obrátit na odborníka ještě před tím, než nás někdo ,,poskládá a dobře přitlačí".

Protoje důležité umět posoudit, že potřebujeme odborný přístup k masáži, nebo si chceme udržet náš zdravotní stav. Vyberme si moudře, a užívejme si všeobecné zlepšení a zdravotní výhody masáže! V další části si podrobněji vysvětlíme, jaký druh masáže se doporučuje v závislosti na našem zdravotním stavu.

fyzioterapeut

Autor:
Györgyi Borda, masér